Oamenii de afaceri suceveni reclamă lipsa meseriașilor. Camera de Comerț adună date pentru a corela nevoia reală cu ceea ce pregătesc școlile profesionale


Intră acum și în grupul de

Una din principalele probleme ale mediului de afaceri sucevean este lipsa meseriașilor, a declarat președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Suceava, Lucian Gheorghiu, care a menționat că în prezent se colectează date de la firme pentru a se evalua nevoia reală de meseriași și a se corela cu ceea ce pregătesc școlile profesionale din județ.

Gheorghiu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că anunțatele măriri de salarii în sectorul bugetar este o problemă pentru mediul de afaceri care poate genera și o migrație din sistemul privat spre cel bugetar.

”Ori nu toată lumea poate lucra la stat. Trebuie să lucrăm și în domeniul privat că acesta asigură sustenabilitatea bugetului”, a spus Gheorghiu care a mai declarat că principalele atuuri pentru atragerea investițiilor în județul Suceava sunt disponibilitatea forței de muncă și un nivel salarial scăzut, salariul mediu net fiind de 1.670 de lei.

El a arătat că chiar dacă în momentul de față nord-estul României are o rată a șomajului nu tocmai alarmantă, există o anumită resursă de muncă disponibilă.

„Problema pe care o reclamă oamenii de afaceri din Suceava și nu numai este cea a forței de muncă calificată, nu neapărat la nivelul de studii superioare ci la nivel de meseriași”, a spus Gheorghiu.

El a spus că în situația în care mediul de afaceri local se plânge de lipsă de meseriași, Camera de Comerț și Industrie încearcă să vină în sprijinul lor și a elaborat un chestionar urmând să fie făcută o centralizare pentru cererea de personal calificat.

„Să vedem care e nevoia reală pe piață care să fie corelată cu ceea ce se pregătește în școlile profesionale”, a spus Gheorghiu, arătând că din această cercetare se va evidenția nevoia de electriceni, sudori, frigotehniceni, sau alte meserii.

Președintele CCI Suceava a mai spus că o formă de calificare imediată este cea a învățământului dual pentru care Camera de Comerț a făcut demersuri să fie legiferată și prin care o companie are posibilitatea să formeze în cadrul său o grupă de copii de peste 16 ani care pot primi o bursă și care, după ce primesc certificatul de calificare, pot rămâne în cadrul companiei sau pot alege să se angajeze în altă parte.

 


Intră acum și în grupul de